GYAKRAN IDÉZETT KÉRDÉSEK (GYIK) AZ ELEKTROMOS ÉS A HIBRID JÁRMŰVEKRE VONATKOZÓ KÉRDÉSEI

Elektromos autónak az olyan járműveket nevezzük, ahol a motor működéséhez szüséges elektromos áramot egy akkumulátor biztosítja. Elektromos autóra váltana? Tudjon meg többet a DS elektromos választékáról!

Az elektromos jármű motorját az akkumulátorban tárolt energia hajtja, amelyet a motor a jármű mozgásához szükséges mechanikai energiává alakít. Ha többet szeretne tudni tisztán elektromos járműveinkről, fedezze fel a DS 3 E-TENSE modellt!

A plug-in hibrid (PHEV) autó egy olyan jármű, amely egy benzin- vagy dízelmeghajtású belső égésű motorral és egy újratölthető akkumulátorral működő villanymotorral is rendelkezik. Plug-in hibrid autóra váltana? Tudjon meg többet a DS plug-in hibrid választékáról!

A plug-in hibrid jármű indításkor és alacsony sebességnél (50 km/h alatt) az elektromos motort használja, gyorsításkor viszont a kívánt sebesség eléréséhez a belső égésű motor is működésbe lép. Ha többet szeretne tudni plug-in hibrid járműveinkről, fedezze fel a DS 4 E-TENSE, az új DS 7 és a DS 9 E-TENSE modelleket!

A nem újratölthető hibrid autó egy olyan jármű, amely egy elektromos és egy belső égésű motorral rendelkezik, de töltőállomásról nem tölthető fel. Szeretne többet tudni a hibrid autók töltéséről? Tudjon meg mindent DS járműve töltéséről!

A plug-in hibrid autók hagyományos hálózati csatlakozóra vagy nyilvános töltőpontra csatlakoztatva tölthetők fel, míg a nem plug-in hibridek csak a visszatápláló fékezés során töltődnek.

Az elektromos autókban csak egy villamos energiával működő motor van, míg a plug-in hibrid járművek elektromos és belső égésű motorral is rendelkeznek. Nem tudja, hogy plug-in hibrid vagy elektromos autót válasszon? Hasonlítsa össze a plug-in hibridek és a tisztán elektromos járművek előnyeit!

A PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle) a plug-in hibrid járművek jelölésére használt rövidítés. Váltson plug-in hibridre a DS hibrid modelljeivel!

Egy elektromos vagy plug-in hibrid jármű akkumulátorának átlagos élettartama 8 év, illetve nagyjából 160 000 km. Meghibásodás esetén a maximális élettartam biztosítása érdekében az akkumulátorok garanciális felújítását a gyártó végzi. Tudjon meg többet a DS modelleken alkalmazott akkumulátorok újrahasznosításáról, illetve a garanciáról!

Elektromos vagy plug-in hibrid gépjárműve töltése nyilvános töltőpontról vagy hagyományos otthoni aljzatról is történhet. Tudjon meg többet DS gépjárműve töltési lehetőségeiről!

A DS Automobiles járművek lítium-ion akkumulárainak több mint 70%-a kerül újrahasznosításra (ami több mint a törvényben előírt 50%). Az akkumulátorok egy másik részét helyhez kötött energiatároló rendszerekben használják fel családi házak, többlakásos épületek és villamosenergia-hálózatok számára. Tudjon meg többet a DS elektromos gépjárművek akkumulátorainak újrafelhasználásáról!

A DS elektromos gépjárművek hajtó akkumulátoraira 8 évre vagy 160 000 km-re szóló jótállás vonatkozik. Tudjon meg többet a DS elektromos gépjárművekre vonatkozó garanciával kapcsolatos kötelezettségvállalásainkról!

Otthoni töltés esetén a kedvezményes áramtarifa kihasználása érdekében ajánlott az elektromos autókat csúcsidőn kívül tölteni. Általános szabályként és a használati szokásaitól függően azt javasoljuk, hogy az akkumulátor teljesítményének hosszú távon való megőrzése érdekében töltse fel elektromos autója akkumulátorát, amint a töltésszint 20%-hoz közelít.

Az elektromos vagy plug-in hibrid autók töltéséhez négyféle kábel áll rendelkezésre:

- A háromfázisú és az egyfázisú Mode 3 kábellel DS Wall Boxról vagy nyilvános töltőpontról tudja autóját tölteni.
- A Mode 2 kábel a hagyományos hálózati csatlakozókhoz való.
- A megerősített Mode 2 kábelt a nagy teljesítményű hálózati csatlakozókkal lehet használni.

100 kW-os töltőoszlop használata esetén 30 perc szükséges ahhoz, hogy DS 3 E-TENSE gépkocsija hatótávolságát 80%-ban visszaállítsa.
Elektromos gépjárműve töltési idejét több tényező befolyásolja:
- Akkumulátorkapacitás: a nagy kapacitású (kWh) akkumulátorok töltési ideje hosszabb.
- Töltőberendezés: minél nagyobb a töltőpont teljesítménye, annál rövidebb ideig tart a töltés.
- Töltőkábel: a töltéshez használt kábel és a töltőpont kapacitása (kWh) hasonló kell, hogy legyen.

Az elektromos DS 3 E-Tense hatótávolsága a 400 kilométert is elérheti (WLTP). A tisztán elektromos vezetés előnyeinek maximális kihasználása érdekében ismerje meg a hatótávolságot befolyásoló tényezőket és a hatótávolság optimalizálásával kapcsolatos tanácsainkat!

Elektromos gépjárműve hatótávolságát a sebesség, a vezetési stílus és az időjárási körülmények befolyásolják. Néhány tanács az optimális hatótávolság biztosítása érdekében:
- Finom, egyenletes vezetésre törekedjen.
- Használja az Eco üzemmódot és a visszatápláló fékezést.
- Nagy hidegben vagy melegben használja az utastér előfűtése/-hűtése funkciót.

A Wall Box falitöltő és a megerősített otthoni csatlakozó között a fő különbség a leadott teljesítmény. A megerősített otthoni aljzat 3,2 kW leadására képes (megerősített Mode 2 kábel használatával), míg egy DS Wall Box teljesítménye 22 kW, ezért az utóbbival az elektromos jármű feltöltése rövidebb ideig tart.

Ha egy ideig nem használja elektromos járművét, akkor is javasoljuk, hogy havonta egyszer töltse fel az akkumulátort, hogy megőrizze a teljesítményét. Normál körülmények között DS elektromos gépjárműve lítium-ion akkumulátora a teljesítmény romlásának kockázata nélkül naponta tölthető, még akkor is, ha nincs teljesen lemerülve.

¹ Elektromos: A hatótávra és az elektromos fogyasztásra vonatkozó adatok az új autók számára 2018. szeptember 1. óta kötelező WLTP protokoll szerinti mérésekből származnak. Ezek az adatok valós használati körülmények között, elsősorban az alábbi tényezők hatására jelentősen változhatnak: sebesség, utastér hőmérséklete, vezetési stílus és a külső hőmérséklet. A töltési idő többek között a jármű fedélzeti töltőjének teljesítményétől, a töltőkábeltől, valamint a használt töltőberendezés típusától és teljesítményétől függ. Bővebb információért forduljon márkakereskedőjéhez! További információ itt. Hibrid: Az üzemanyag-fogyasztásra, a CO₂-kibocsátásra és a hatótávra vonatkozó adatok az új autók számára 2018. szeptember 1. óta kötelező WLTP protokoll szerinti mérésekből származnak. A WLTP eljárás felváltja az európai menetciklust (NEDC), amely a korábban alkalmazott vizsgálati eljárás. A reálisabb vizsgálati körülmények miatt a WLTP keretében mért üzemanyag-fogyasztás és CO2-kibocsátás sok esetben magasabb az új európai menetciklusban mért értékeknél. Az üzemanyag-fogyasztásra, CO₂-kibocsátásra és a hatótávra vonatkozó adatok valós használati körülmények között, elsősorban az alábbi tényezők hatására jelentősen változhatnak: töltés gyakorisága, vezetési stílus, sebesség, speciális felszerelések, opciók, gumiabroncsok típusa, külső hőmérséklet, utastér hőmérséklete. Bővebb információért forduljon márkakereskedőjéhez!